Δεν γνωρίζεις τι είναι η Polenta; Δεν χρειάζεται άγχος. Άλλωστε μόνο από το όνομα μπορείς να καταλάβεις ότι η καταγωγή του είναι από την Ιταλία.
Είμαστε σίγουροι πως θα αγαπήσετε την βασιλόπιτα αυτή για το χρυσαφένιο της χρώμα και την μοναδική της γεύση που θυμίζει Χριστούγεννα!
Η εναλλακτική αυτή Polenta που σας συστήσουνε, αποτελεί μια ιδανική λύση αν φέτος στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς φιλοξενήσετε και κάποιος αγαπημένους που είναι χορτοφάγοι.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Σερβίρει: 10 Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 15 λεπτά
Συστατικά
- 200 γρ βούτυρο
- 150 γρ χρυσή άχνη ζάχαρη
- 50 γρ μέλι θυμαρίσιο
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (υγρή)
- 125 γρ πολέντα
- 100 γρ αμύγδαλα αλεσμένα
- 50 γρ φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 πορτοκάλια, τριμμένα
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
- 60 γρ ζάχαρη καρύδας
- 50 γρ μέλι θυμαρίσιο
- 50 γρ φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 ºC / 140 ºC .Λαδώνουμε και στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 εκ. Χτυπάμε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε σταδιακά τα αυγά και την βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά και στη συνέχεια προσθέστε την πολέντα, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αδειάζουμε στην φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε τα υλικά του σιροπιού και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη . Έπειτα, σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Κρατήστε το κέικ στη φόρμα και ανοίξτε προσεκτικά τρύπες στο επάνω μέρος με ένα ξυλάκι για κοκτέιλ ή ένα σουβλάκι και περιχύστε το πάνω από το σιρόπι.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως στη φόρμα πριν το βγάλουμε και πασπαλίζουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.